Σα. Ιούν 3rd, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Άγιος Δημήτριος: Συναυλία με το φωνητικό σύνολο Libro Coro

apoktreeee-700x445-1
Neasmyrni

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, τιμώντας τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, υποδέχεται το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro με την επετειακή «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Ανθής Γουρουντή, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” με ελεύθερη είσοδο.

Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας σε επεξεργασία για μικρό ορχηστρικό σύνολο και Μικτή χορωδία από το διακεκριμένο συνθέτη Δημήτρη Μηνακάκη και σε κείμενα του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Τσιμάρα Τζαννάτου και σκηνοθεσία του Λευτέρη Παπακώστα, μαζί με το Libro Coro συμπράττουν: το μουσικό σύνολο Quarto Syllabus Ensemble και οι ηθοποιοί Μαρία Καρακίτσου και Τρύφωνας Ζάχαρης. Την φωνητική προετοιμασία έχει η Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, την κίνηση επιμελείται η Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου και τη σκηνική αντιμετώπιση ο Σπύρος Γκέκας. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Κατερίνα Παρισσινού και η Μικαέλα Δανά.

Οι Quarto Syllabus Ensemble είναι:

 Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης, Σταυρούλα Μέντη

 Βιόλα: Στέφανος Μήλας

 Τσέλο: Κλεοπάτρα Δαρδάλη

 Πιάνο: Μαρία Γκόλγκαρη.

 Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, θα συμπράξει και η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Λίγα λόγια για την παράσταση
Με αφετηρία τα παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας αλλά και οργανικούς παραδοσιακούς σκοπούς των παραλίων της Ιωνίας, ο Δημήτρης Μηνακάκης συνθέτει (πρωτότυπο έργο) την Μικρασιατική σουίτα. Αντιμετωπίζει με φρεσκάδα τα παραδοσιακά ακούσματα και με τρυφερότητα αναδημιουργεί βασισμένος στις μουσικές από τις χαμένες πατρίδες.
Το Φωνητικό σύνολο LIBRO CORΟ με τη σύμπραξη κουαρτέτου εγχόρδων και πιάνου αποδίδει με ευαισθησία τους ήχους και τα αρώματα από τα παράλια του Αιγαίου. Δραματουργικά τώρα παρουσιάζεται, με πρωτότυπα κείμενα του Τσιμάρα Τζανάτου, ο βίος ως η περιπέτεια ενός ανθρώπου (ο Τραγουδιστής), που με μόνο εργαλείο του τον λόγο και το τραγούδι, καταγράφει την από τόπο σε τόπο περιπλάνηση της ζωής, με αφετηρία τη Σμύρνη του 1922. Μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του κόσμου , μέσω του τόπου που θα γίνει πατρίδα του και Κόσμος.
Παράλληλα παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας (η Γυναίκα), ένα δραματικό πρόσωπο, που φέρει το άχθος της προσφυγιάς αλλά και αυτής της ίδιας της ζωής, σαν εγγενές σισύφειο χρέος στην τραγωδία του ανθρώπου να επιβιώσει. Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα ενώσουν τους κόσμους τους, μέσα από αποχωρισμούς, συναντήσεις, θριάμβους και καταστροφές, σε ένα μέλλον που θα αποκτήσει το βάρος της Ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.
Η χορωδία -αρχαίος χορός- τραγουδά την αγάπη τη χαρά και τη μνήμη, νανουρίζει, απαλύνει τον πόνο και εύχεται.

 Η μουσική σύνθεση του Δημήτρη Μηνακάκη διαθλά μέσα από το πρίσμα των δυτικών μουσικών οργάνων το φώς της παραδοσιακής μουσικής της Μικρασίας, φτιάχνοντας ένα νέο, σύγχρονο, ηχητικό περιβάλλον.
Είστε όλοι/ες καλεσμένοι/ες σε αυτήν τη βαθιά συγκινητική, καθηλωτική ορχηστρική αναδρομή.

ΠΗΓΗ:notia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ