Πε. Σεπ 28th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

AAXO7vQ
Neasmyrni

Δεν έφταναν οι τόσες περιβαλλοντικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Αιγαίο, ήρθε να προστεθεί κι αυτή των μαζικών εκρήξεων λόγω στρατιωτικών ασκήσεων· εκρήξεις που αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τα θαλάσσια θηλαστικά. Τη Δευτέρα και την Τρίτη 23-24 Μαΐου το πλήρωμα του σκάφους Ναυτίλος, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, κατέγραψε εκατοντάδες ισχυρές εκρήξεις στη θαλάσσια ζώνη του Bορειοανατολικού Αιγαίου. Πολλές εκρήξεις, αν και κάπως λιγότερες, καταγράφηκαν και την Τετάρτη, ακόμα και την Πέμπτη 26 Μαΐου το πρωί. Εκτιμάμε ότι προέρχονται από ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, νότια της Σμύρνης, σε μια περιοχή των διεθνών υδάτων μεταξύ Χίου και Σάμου, λέει στην Κ ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Αρχιπελάγους.

Οπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, στην ευρύτερη περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου επιβιώνουν κάποιοι από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας τα τελευταία 24 χρόνια καταγράφουμε σχεδόν καθημερινά σημαντικούς πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών, όπως φυσητήρες, ζιφιούς και τέσσερα είδη δελφινιών. Καταγράφουμε, όμως, και δεκάδες εκβρασμούς νεκρών κητωδών στις ακτές της περιοχής, αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Τις πρώτες ημέρες των ασκήσεων δεν βλέπαμε καθόλου κητώδη, παρότι η περιοχή αυτή κανονικά σφύζει από ζωή.

Τις πρώτες ημέρες των ασκήσεων δεν βλέπαμε καθόλου κητώδη, παρότι η περιοχή αυτή κανονικά σφύζει από ζωή. Ευτυχώς, σήμερα παρατηρήσαμε και φυσητήρες και σταχτοδέλφινα. Τα θαλάσσια ζώα το παλεύουν, αλλά έως πότε; Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει νεκρά ή τραυματισμένα θαλάσσια ζώα. Ισως, όμως, αυτό έχει να κάνει και με τον αέρα που φυσούσε προς τα παράλια της Τουρκίας, μας είπε χθες το μεσημέρι από τη γέφυρα του Ναυτίλου ο κ. Τσιμπίδης, με έκδηλη ανησυχία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ