Κυ. Ιούν 4th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Αιφνίδιοι θάνατοι: Σε σχολεία και αθλητικούς χώρους η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

57
Neasmyrni

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ανακηρύσσει το 2023 έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο.

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των αιφνίδιων θανάτων αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ). Αντιλαμβανόμενη την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι αιφνίδιοι θάνατοι νέων σε αθλητικούς και άλλους δημόσιους χώρους, η μεγαλύτερη επιστημονική ιατρική εταιρεία της χώρας αποφάσισε να ανακηρύξει το 2023 ως Έτος Ευαισθητοποίησης για τον Αιφνίδιο Θάνατο.

Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμβαίνουν κάθε χρόνο πολλαπλά περιστατικά καρδιακής ανακοπής τόσο σε δημόσιους όσο και σε αθλητικούς χώρους με πολλά θύματα. Ο αιφνίδιος θάνατος δυστυχώς δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας και σε κάθε χώρο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Έτσι, η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των συγχρόνων συστημάτων δημόσιας υγείας, επισημαίνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο και η αντιμετώπισή της. Επομένως είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Οι κυριότερες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΕΚΕ σε συνεργασία με την Πολιτεία για την ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο, είναι:

  1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το πόσο σημαντική αξία έχει να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία στις Πρώτες Βοήθειες και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.
  2. Διενέργεια πιστοποιημένων -από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης- Σεμιναρίων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Εξωτερικών Απινιδωτών σε όλη τη χώρα με έμφαση στους επαγγελματίες υγείας, τους αθλητές αλλά και τα σχολεία (εκπαιδευτικοί, μαθητές), με ταυτόχρονο προληπτικό-καρδιολογικό έλεγχο.
  3. Τοποθέτηση στους δημόσιους και αθλητικούς χώρους εξωτερικών απινιδωτών με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής αθλητή ή πολίτη.
  4. Ενημέρωση των πολιτών συνολικά για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, τα κύρια συμπτώματά τους και τους παράγοντες κινδύνου μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων αλλά και άλλων Κοινωνικών Δράσεων.
  5. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία Τύπου στον κεντρικό και περιφερειακό Τύπο προς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους, τη Δευτέρα (20/03/2023) οι περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων οφείλονται σε κάποια υποκείμενη καρδιοπάθεια, την οποία μπορεί να μην γνωρίζει το θύμα. Με τον κατάλληλο καρδιολογικό έλεγχο όμως, η καρδιοπάθεια μπορεί να ανιχνευθεί εγκαίρως.

Περιφερειακά συνέδρια με ενημέρωση του κοινού
Ο κ. Κοχιαδάκης, Καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στην προεδρία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τον προηγούμενο μήνα. Βασικός στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

Στον τομέα των επιστημονικών πρωτοβουλιών ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διοργάνωση από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία του ACC Middle East 2023 στην Αθήνα σε συνεργασία με το American College of Cardiology, το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα για το 2023 και το πρώτο αμερικανικό συνέδριο που γίνεται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Επίσης για το 2024 δρομολογείται από την ΕΚΕ το ESC Preventive Cardiology Congress σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία. Πρόκειται για δύο μεγάλα διεθνή επιστημονικά συνέδρια που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον χιλιάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο, καθιστώντας τη χώρα μας επίκεντρο των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων που αφορούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική.

Ταυτόχρονα με τα δύο μεγάλα Καρδιολογικά Συνέδρια που πραγματοποιεί κάθε έτος η ΕΚΕ, θα αναβαθμιστούν και τα Περιφερειακά Συνέδρια, αποκτώντας νέα μορφή και περιεχόμενο, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων. Έτσι, σχεδιάζεται η πρώτη ημέρα των περιφερειακών συνεδρίων να είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση του κοινού, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δεύτερη να απευθύνεται στους γιατρούς της κάθε περιοχής.

ΠΗΓΗ: newsbomb

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ