Πε. Δεκ 7th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/eurokinissi)

Πρώτη ημέρα εφαρμογής του Δακτυλίου στην Αθήνα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021. Στιγμιότυπο από την οδό Ερατοσθένους, στα όρια του Δακτυλίου για το κέντρο (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Neasmyrni

που «σπρώχνει» ανήλικους σε διερχόμενα αυτοκίνητα

Μια νέα επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση μεταξύ ανηλίκων, έχει γίνει εδώ και λίγο καιρό “μόδα” σε πολλές περιοχές, τρομοκρατώντας διερχόμενους οδηγούς. Τα παιδιά περπατούν στο οδόστρωμα, περνώντας σε πολύ κοντινή απόσταση από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και βιντεοσκοπούν τις προσπάθειές τους, για να ανεβάσουν το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για τη νέα μόδα του TiKTok, του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές, τους οδηγούς και τους γονείς, καθώς έφηβοι ρισκάρουν την ζωή τους αλλά και τα αντανακλαστικά των οδηγών με τον κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα να είναι μεγάλος. Φορούν κουκούλα και διασχίζουν το δρόμο χωρίς να κοιτούν, ξαπλώνουν στο οδόστρωμα, πετάγονται ξαφνικά μπροστά από αυτοκίνητα.

Κόσμος και ιδιαίτερα γονείς, σε ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τη νέα ριψοκίνδυνη τρέλα των νέων, ρισκάροντας την ζωή τους με μοναδικό έπαθλο “likes” και κριτικές. Θεωρούν ότι όλα αυτά αποτελούν σημεία των καιρών και των κινδύνων Ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων, όπως πριν λίγα χρόνια που μόδα ήταν το παιχνίδι της μπλε φάλαινας, που ενθάρρυνε τους συμμετέχοντες- παιδιά να αυτοκτονήσουν.

Κάποιοι μας υπενθύμισαν ότι πριν τρία χρόνια υπήρξαν αλλεπάλληλα κρούσματα μιας αντίστοιχης μόδας που είχε κάνει την εμφάνισή της στη Νέα Σμύρνη και είχε ως πρωταγωνιστές ανήλικους. Νεαροί, κυρίως εφηβικής ηλικίας, ανέβαιναν στο πίσω μέρος του τραμ, ενώ αυτό κινούνταν, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους για να ανεβάσουν βίντεο και φωτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ότι όλα αυτά ξεκινούν από την οικογένεια και ειδικά από γονείς που παραμελούν τα παιδιά τους ή λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι ( εργασία, ραντεβού κ.α.). Ορισμένοι μας είπαν ότι όσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, είναι πολύ σημαντικό η ώθηση τους σε κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες και η καθιέρωση οικογενειακών δραστηριοτήτων που δεν εμπεριέχουν τη χρήση υπολογιστή και διαδικτύου. Επίσης. Ο υπολογιστής θα πρέπει να τοποθετείται σε δωμάτιο κοινής χρήσης από την οικογένεια και όχι στο δωμάτιο των παιδιών.

Οι περισσότεροι προκρίνουν ως ενδεδειγμένη λύση την παρέμβαση ειδικών και συμβούλων, ειδικά για νέους και εφήβους.

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ