Πε. Νοέ 30th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Αύξηση κατά 30% στα καυσόξυλα: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Kaysoxyla
Neasmyrni

Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται στην αγορά καυσόξυλων, καθώς οι πολίτες καταφεύγουν σε άλλους τρόπους θέρμανσης, προκειμένου να αποφύγουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, των οποίων οι τιμές βρίσκονται στα ύψη.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αγορά ενός κυβικού μέτρου ξύλων μπορεί να κοστίσει σε κάποιον έως και 180 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2021 κυμαινόταν περίπου από 100 έως 130 ευρώ. Ωστόσο η μέση αύξηση κυμαίνεται περί το 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μετά την άνοδο στην τιμή του ρεύματος και των ορυκτών καυσίμων, σειρά φαίνεται να παίρνουν και τα καυσόξυλα, αφού η ζήτηση έχει χτυπήσει κόκκινο σύμφωνα με τους εμπόρους λιανικής και οι καταναλωτές συρρέουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες πριν να αυξηθούν εκ νέου οι τιμές.

Πώς πωλούνται τα καυσόξυλα
Τα καυσόξυλα πωλούνται σε δύο κατηγορίες, χωρικό κυβικό μέτρο χύδην, δηλαδή «χύμα» και χωρικό κυβικό μέτρο στοιβακτού, δηλαδή ξύλα τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται τα κενά. Το κυβικό είναι η μονάδα μέτρησης που το 2013 αντικατέστησε την μέτρηση σε κιλά, αναφορικά με την εμπορεύσιμη καύσιμη ξυλεία. Η τιμή της χύμα ξυλείας διαμορφώνεται περίπου στα 125 ευρώ ανά κυβικό, ενώ το στοιβακτό αναλόγως το ξύλο μπορεί να κυμαίνεται από 140 ευρώ έως και 180 ευρώ.

Οι τιμές καθορίζονται με βάση το είδος της προς καύση ξυλείας και φυσικά τη ζήτηση. Για παράδειγμα η ελιά που θεωρείται Α’ ποιότητας καυσόξυλο και η οποία όπως ενημερωθήκαμε βρίσκεται και σε έλλειψη, θα κοστίσει σε έναν καταναλωτή, γύρω στα 140 – 150 ευρώ ανά κυβικό, ενώ πέρυσι η ίδια τιμή θα έφτανε στα 110 -115 ευρώ.

Αν κάποιος δε, αγοράσει «στοιβακτό» και προτιμήσει τα φθηνότερα ξύλα όπως το πεύκο, η οξιά και η δρυς, θα τα βρει στην αγορά από 130 έως 140 ευρώ, με την φθηνότερη επιλογή να αποτελεί το πεύκο.

Αυξημένη η ζήτηση
Η κίνηση φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα πάντα με τους εμπόρους, στις μάντρες τους συρρέουν πολλοί νέοι πελάτες αλλά ακόμα και όσοι έπαιρναν ξύλα φέτος τα προμηθεύονται νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως η ποσότητα που αγοράζουν πλέον είναι ακόμα και τριπλάσια σε σχέση με την περασμένη χρονιά υπό τον φόβο της περαιτέρω αύξησης τιμής αλλά και ενδεχόμενης έλλειψης.

Ορισμένοι λιανέμποροι που επικοινωνήσαμε είναι αισιόδοξοι και θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα κρατήσει και μέσα στον χειμώνα αφού οι τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν αναμενεται να μειωθούν ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχίες ότι μπορεί τους επόμενους μήνες να βρεθούν χωρίς δουλειά, αφού οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές είναι ήδη πολύ μεγάλες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι αγοραστές
Για τους αγοραστές όμως, υπάρχει μια σειρά πραγματων που θα έπρεπε να προσέχουν. Ας ξεκινήσουμε αρχικά με την μορφή της παραγγελίας, δηλαδή στοιβακτό ή χύμα. Αν και τα χύμα καυσόξυλα πωλούνται περίπου 20€ φθηνότερα ανά κυβικό, τείνουν να είναι στην πραγματικότητα λιγότερα από τα στοιβακτά, αφού περισσότερα και μεγαλύτερα κενά αφήνονται μεταξύ τους. Επομένως στην πραγματικότητα κάποιος που επιλέγει τη στοίβαξη, θα πάρει συνήθως περισσότερα ξύλα απ’ όσα αν επέλεγε τα χύμα καυσόξυλα. Ακόμα, κάποιοι λιανέμποροι αν και έχουν πληρωθεί για Α’ ποιότητα καυσόξυλων, παραδίδουν λόγω έλλειψης και ξύλα άλλης κατηγορίας, χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να μειώσουν την τιμή. Άρα ένας καταναλωτής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός αναφορικά με το τι ξύλο θα επιλέξει και τι θα βρεθεί τελικά στο τζάκι ή στη σόμπα του. Επίσης κάποιος που αγοράζει καυσόξυλα θα πρέπει να προσέχει αν αυτά είναι καθαρά ή έχουν πάνω χώματα και χόρτα καθώς ενδέχεται να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο όγκο στην τοποθέτηση.

Επιπλέον, μια πρακτική που πλέον έχει καταργηθεί, είναι το ζύγισμα. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη μέτρηση σε κυβικά, σε ορισμένες μάντρες, υπάρχουν ζυγαριές και κατόπιν απαίτησης του πελάτη, τα προς πώληση ξύλα ζυγίζονται. Έτσι θεωρούν αρκετοί πελάτες ότι θα λάβουν παραπάνω ξύλα, ωστόσο κάτι τέτοιο εκτός από παράνομο, δεν είναι και ακριβές. Έμποροι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή, μας ενημέρωσαν ότι κυκλοφορούν στην αγορά αρκετές ζυγαριές, οι οποίες σε πολλές εκ των περιπτώσεων είναι και «πειραγμένες» προκειμένου να δείχνουν παραπάνω βάρος. Σε άλλες περιπτώσεις κάποιοι επιτήδειοι έμποροι βρέχουν τα ξύλα ώστε να είναι βαρύτερα. Επομένως το ζύγισμα θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Με το βλέμμα στον φετινό χειμώνα
Οι τιμές των καυσόξυλων συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά καθώς δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έσπευσαν να προμηθευτούν ακόμα και ξυλόσομπες ή αποφάσισαν φέτος να «δουλέψουν» περισσότερο τα τζάκια τους.

Ο ερχόμενος χειμώνας αναμένεται κρύος, αφού οι τιμές στα ορυκτά καύσιμα δεν επηρεάζουν μόνο τους ιδιώτες καταναλωτές αλλά και το δημόσιο το οποίο αναμένεται να χαμηλώσει τους θερμοστάτες στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Μπροστά στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας στην καύσιμη ξυλεία, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φέρεται να επεξεργάζεται τη θέσπιση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των προμηθευτών και των εμπόρων καυσόξυλων και πέλετ, ενώ δεν αποκλείεται προμηθευτές και έμποροι να υποχρεωθούν να δηλώσουν τα αποθέματά τους ούτως ώστε να αποφευχθούν τεχνητές ελλείψεις στην αγορά.

Η καύση ξυλείας φέτος φαίνεται πως για πολλούς θα αποτελέσει προτεραιότητα, προκειμένου να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας φαίνεται πως θα περάσουν έναν αρκετά βαρύ χειμώνα, εφόσον οικονομικά δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις τιμές ακόμα και στα ξύλα.

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ