Πε. Δεκ 7th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Ενα μαγαζί στο Π.Φάληρο πουλά απίθανα τρόφιμα με τρούφα και άλλα μανιτάρια -Οι επιλογές της Κατερίνας Ι.Ανέστη

Mushroom 0.jpg
Neasmyrni

Εχω μόλις γυρίσει από τα Μετέωρα, όπου το χώμα, οι βράχοι που μοιάζουν με θραύσματα από τοπία άλλου πλανήτη, τρέφουν μια ασύλληπτη ποικιλία από μανιτάρια και κυρίως τρούφες. Ο ταπεινός μύκητας, ο χωμάτινος, που μπορεί να σκιάσει κάθε άλλη περίτεχνη τροφή πλάι του. Ναι, υπάρχει ένα ολόκληρο μυστήριο, μια μυθολογία γύρω από τα μανιτάρια -να γιατί και η Σίλβια Πλαθ έγραψε ένα ποίημα για αυτά. «Τα δάκτυλα των ποδιών μας, οι μύτες μας γραπώνουν την πηλώδη γη εξουσιάζουν τον αέρα. Κανείς δεν μας βλέπει, δεν μας σταματά, δεν μας προδίδει. Οι μικρότεροι σπόροι ανοίγουν χώρο. Τρυφερές γροθιές επιμένουν ανασηκώνουν τις πευκοβελόνες, το φυλλώδες στρωσίδι».

Eργο από τη σειρά του Cy Twombly με τα μανιτάρια / Τate
Kαι μετά σκέφτομαι πώς τα μανιτάρια διείσδυσαν στην τέχνη, από το συγκλονιστικό τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος που εκτίθεται στο Μουσείο Πράδο στη Νέα Υόρκη, μέχρι τη συλλογή του Cy Twombly που ανήκει στην Τate. Mια τροφή που έχει επενδυθεί με ιστορίες παραισθήσεων και εξαρτήσεων και έχει ένα niche, στην σφαίρα της Τέχνης ναι. Μεταξύ Μετεώρων και Μουσείων, φτάνω στο Παλαιό Φάληρο στην φωλιά των μανιταριών σε μια ευφάνταστη ποικιλία και σε κάθε δυνατό συνδυασμό. «Μushrooms and More» και είναι σαν να μπαίνω σε μια έκθεση, σε μια γκαλερί: χρειάζομαι χρόνο να επεξεργαστώ τα μανιτάρια, τα προϊόντα που τα περιέχουν, απίστευτες επιλογές που δεν υποψιαζόμουν.

Gnocchi με μαύρη καλοκαιρινή τρούφα, πεκορίνο με τρούφα, καρπάτσιο με τρούφα, πουρές με μαύρη τρούφα, κους κους με μαύρη τρούφα και μανιτάρι (να για κάτι τέτοιες εμπειρίες εφευρέθηκε η λέξη ουμάμι). Οι πειραματισμοί στην κουζίνα γίνονται εφικτοί και οι διαβαθμίσεις στην γεύση ρυθμίζονται κατά την επιθυμία σου με το αλάτι, το βαλσάμικο, την πολέντα με μαύρη τρούφα.

Τρούφα σε αυγά και ψητό ψωμί, για πρωινό
Η αποθέωση της τρούφας είναι εδώ, ακόμα και για τα σνακ, όπου για πρώτη φορά βλέπω ποπ κορν με μαύρη τρούφα, λικέρ τρούφας και σοκολάτα με τρούφα -γεύσεις που δεν σε προειδοποιούν για αυτό που θα βιώσεις. Εντάσεις, άρωμα καθοριστικό. Πήραν ελιές και τις γέμισαν με ένα μείγμα τυριών και λάδι τρούφας. Ο ιδιοκτήτης Mάριος Χαλκιαδάκης, συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας του, κάνοντας εντατικές έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Μάριος Χαλκιαδάκης
Μπροστά στα μανιτάρια θα γνωρίσεις ποικιλίες που δεν ήξερες ότι υπάρχουν και άλλες ήδη αγαπημένες. Αμανίτης καισαρικός, γανόδερμα (το μανιτάρι της αθανασίας), king oyster, λεντινούλα, portobello, πλευρώτους, πορτσίνι, shiitake, κ.ο.κ. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, όσοι πρόλαβαν να γευθούν το ρολό μαύρου χοίρου με κάστανο και μαύρη τρούφα -πολλοί έφευγαν απογοητευμένοι με δεν πρόλαβαν τα τελευταία κομμάτια.

Φρέσκα πορτομπέλο
Όμως το Mushrooms & More, επεκτείνει πλέον τις αναζητήσεις του και εκτός των μανιταριών, σε τυριά και αλλαντικά που επιλέγει από μικρούς κυρίως παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα -μέχρι και βιολογικό γάλα γαϊδούρας, γραβιέρα με κάνναβη, κατσικίσιο τυροζούλι κ.ο.κ.

Πηγή: topics.gr

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ