Πε. Δεκ 7th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Θα «βουλιάξουν» οι χειμερινοί προορισμοί τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Xionia
Neasmyrni

Η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ, υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

H σεζόν στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας ξεκινάει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από τα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου. Τη φετινή χρονιά, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας φαίνεται πως προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το Newsbeast επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, Πρόεδρο Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates, για να μας πει πού βρίσκονται οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς, για τις ημέρες των εορτών και ποιες είναι οι περιοχές που θα «βουλιάξουν».

Ηφετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου όπου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών, ενώ, υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν σχεδόν στο σύνολο των Σαββατοκύριακων του Νοεμβρίου.

H σεζόν στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας ξεκινάει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από τα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου. Τη φετινή χρονιά, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας φαίνεται πως προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το Newsbeast επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, Πρόεδρο Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates, για να μας πει πού βρίσκονται οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς, για τις ημέρες των εορτών και ποιες είναι οι περιοχές που θα «βουλιάξουν».

Το ταξίδι στο βουνό ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για τις εορταστικές ημέρες, είναι άκρως εντυπωσιακά και σε πολλούς προορισμούς αγγίζει ήδη ακόμη και το 100%. Τα ποσοστά προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών από τα μέσα του Νοεμβρίου ήταν ήδη άνω του 80%, πλέον σε πολλούς ορεινούς προορισμούς αγγίζει το 100%.

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη» επισήμανε ο κ. Μπάκας.

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (23/12-26/12) τον Νοέμβριο άγγιζαν το 70% και το 66% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς (30/12/-2/1), πλέον οι προ- κρατήσεις αγγίζουν το 85% και 80% αντίστοιχα. Το συνολικό κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 800 ευρώ (από 573 ευρώ τον Νοέμβριο), ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 811 ευρώ (από 592 ευρώ τον Νοέμβριο).

«Το κόστος διαμονής αφορά κυρίως κατοικίες 85 τμ-95 τμ. Ενώ, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις σε chalet ξεπερνά τα 1.200 ευρώ. Η διαθεσιμότητα οικονομικών επιλογών πλέον είναι περιορισμένη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, διατίθενται προς μίσθωση λιγότερες από 25 κατοικίες/διαμερίσματα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς» σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Πλέον, το ορεινό «χωριό» της Ηπείρου, καταγράφει προ-κρατήσεις στο 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 97% για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 317 ευρώ έως 570 ευρώ στα μέσα του Νοεμβρίου, ενώ τώρα η κατώτατη τιμή μίσθωσης αγγίζει τα 594 ευρώ.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας.

«Οι προ-κρατήσεις στα μέσα του Νοεμβρίου άγγιζαν το 81% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και 78,5% για τη Πρωτοχρονιά. Πλέον, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 99% με μόλις 5 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, ενώ για τη Πρωτοχρονιά τα διαθέσιμα ακίνητα είναι 25 και το ποσοστό ππρ-κρατήσεων αγγίζει το 93%» είπε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates.

Αναφορικά με το κόστος διαμονής ο κ. Μπάκας διευκρίνισε πως: για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαινόταν από 282 ευρώ έως 650 ευρώ για τα Χριστούγεννα και από 328 ευρώ έως 600 ευρώ για τη Πρωτοχρονιά στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ενώ τώρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 542 ευρώ και για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 595 ευρώ για κατοικία 60τμ-65τμ σε απόσταση έως 600 – 700μέτρα από το κέντρο της Πόλης.

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 92% για τα Χριστούγεννα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονται πλέον από 900 ευρώ (από 358 ευρώ έως 881 ευρώ τον Νοέμβριο). «Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55τμ έως 65τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4-5 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου. Πλέον, τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα, είναι μεγαλύτερης επιφάνειας 100 τμ-140 τμ όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 7-8 άτομα. Για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις ημέρες των Χριστουγέννων και το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 97% ( από 82% τον Νοέμβριο)» ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούν έναν προορισμό που αναδείχθηκε κυρίως στις αρχές των μνημονιακών χρόνων. Η κοντινή απόσταση και το καλό οδικό δίκτυο τόσο από την Αθήνα, όσο και από την Αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν «τοποθετήσει» τα Τρίκαλα Κορινθίας στο χάρτη των δημοφιλών χειμερινών προορισμών της χώρας μας. «Οι προ- κρατήσεις για τα Χριστούγεννα αγγίζουν το 95%, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να ξεκινούν από 770 ευρώ, ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 729 ευρώ με ποσοστό προ-κρατήσεων 92%» είπε ο κ. Μπάκας.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα, το Λεβίδι, τη Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια , να κυμαίνονται από 80% έως και 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς.

Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. «Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 491 ευρώ έως και 1.528 ευρώ ( από 449 ευρώ έως και 840 ευρώ τον Νοέμβριο) για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς από 635 ευρώ έως και 1.481 ευρώ. Οι Αρκαδικοί προορισμοί, διαθέτουν προς μίσθωση κυρίως ολόκληρα αρχοντικά 100τμ -120τμ.» είπε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates.

Ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. «Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 85% με το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 423 ευρώ έως 940 ευρώ. Ενώ για τη Πρωτοχρονιά από 388 ευρώ έως 846 ευρώ και ποσοστό προ-κρατήσεων στο 68%» σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Η Καλαμπάκα, αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων. Οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 97%, με το κόστος να κυμαίνεται από 496 ευρώ για τις των Χριστουγέννων. Ενώ, για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 84% και το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις από 337 ευρώ έως 587 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.

Υψηλά ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 87% ( 80% τον Νοέμβριο) με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 670 ευρώ έως και 1.050 ευρώ ( από 523 ευρώ έως 843 ευρώ τον Νοέμβριο) , ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 602 ευρώ έως και 1.000 ευρώ (από 329 ευρώ έως 843 ευρώ τον Νοέμβριο) με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 85%.

Στη Πορταριά, οι προ- κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 85% με το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 705 ευρώ (από 564 ευρώ έως 834 ευρώ τον Νοέμβριο), ενώ για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς από 627 ευρώ έως και 800 ευρώ ( από 600 ευρώ έως 711 ευρώ τον Νοέμβριο) με ποσοστό προ-κρατήσεων στο 88%.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής σε αυτοτελή κατοικίες ή/και διαμερίσματα, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης αλλά και η διαθεσιμότητα ακινήτων.

«Πλέον, καταγράφουμε αυξημένες τιμές ακόμη και άνω του 20% σε σχέση με τον Νοέμβριο μήνα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι θα εναπομείναντα προς μίσθωση ακίνητα πλέον είναι μεγαλύτερης επιφάνειας, αλλά και λόγο της υψηλής κινητικότητας που καταγράφεται ήδη» κατέληξε ο κ. Μπάκας

ΠΗΓΗ:NEWSBEAST

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ