Πε. Νοέ 30th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Κώστας Καραμανλής: Η πορεία του ανιψιού του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργία

41
Neasmyrni

Ύστερα από χρόνια στην πολιτική σκηνή του τόπου ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή».

Στην ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή δεν παρέλειψε να τονίσει την στήριξή του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που υπηρέτησε περίπου για μισό αιώνα. Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά από το 1989.

Ο Κώστας Καραμανλής, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Πατέρας του ήταν ο Αλέκος Καραμανλής, αδερφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μητέρα του η Αλίκη Γεωργούλη.

Φοίτησε αρχικά στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Tufts και το τμήμα νομικής και διπλωματίας (Fletcher School of Law and Diplomacy). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ιστορία της διπλωματίας.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και υπήρξε υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989.

Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 1989, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ το 2004 εξελέγη στον νομό Λάρισας. Έχει διατελέσει γραμματέας του προεδρείου της Βουλής το 1989 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Μαρτίου 1997 και ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη από το 4ο συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκλογές του 2000 έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών επί συνόλου 300.

Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού.

Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Τον Οκτώβριο του 2009 προκηρύχθηκαν νέες εκλογές.

Ο γάμος του με τη Νατάσα Παζαΐτη
Το 1997 ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσα Παζαΐτη επισημοποίησαν τη σχέση τους. Ο γάμος τους έγινε τον Απρίλιο του 1998 στην Πρώτη Σερρών.

Τον Ιούνιο του 2003 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, ο Αλέξανδρος και η Αλίκη.

Με πληροφορίες από Wikipedia / Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Intime

ΠΗΓΗ: newsit.gr

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ