Πα. Σεπ 29th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Νέα Σμύρνη: Πώς φτάσαμε στην καταδίκη δύο αστυνομικών για βασανιστήρια

hfrjsxeivz64a972ac7767d
Neasmyrni

Το αποκαλυπτικό βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και η προσπάθεια συγκάλυψης

Την περασμένη Τρίτη, δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν πρωταγωνιστήσει στο επεισόδιο της Νέας Σμύρνης τον Μάρτιο του 2021, με τον ξυλοδαρμό ενός νεαρού πολίτη εξ αφορμής των ελέγχων για την πανδημία, καταδικάστηκαν για το αδίκημα των βασανιστηρίων σε βαθμό πλημμελήματος.

Είναι η πρώτη φορά που πράξεις αστυνομικής βίας σε εξωτερικό χώρο χαρακτηρίζονται ως βασανιστήρια με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

Επιπλέον, η Καταδίκη των αστυνομικών είναι το τέλος της αντιστροφής της πραγματικότητας, διότι η επίσημη εκδοχή ήταν πως είχε προηγηθεί «επίθεση 30 ατόμων» σε βάρος τους, η οποία μάλιστα είχε υποκινηθεί από το θύμα.

Μήνυση σε βάρος των αστυνομικών είχε καταθέσει ο νεαρός που δέχτηκε την επίθεση κατά την προσαγωγή του στη Νέα Σμύρνη και ακούγεται στα βίντεο που τράβηξαν περαστικοί να φωνάζει «Πονάω!». Από τον φάκελο της υπόθεσης προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, με τη βοήθεια των συναδέλφων τους, είχαν προσπαθήσει να συγκαλύψουν την υπόθεση, καλώντας στον ασύρματο ενισχύσεις από όλη την Αττική. Μεταξύ άλλων στοιχείων, στο δικαστήριο κατατέθηκε μια έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού που φωτίζει τα 10 κρίσιμα λεπτά στη Νέα Σμύρνη και είδε το Magazine.

Η έκθεση 27 σελίδων συντάχθηκε από τον Φοίβο Συμεωνίδη, πραγματογνώμονα ερευνητή οπτικοακουστικών πειστηρίων. Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση προγενέστερης έρευνας της ομάδας Disinfaux Collective, η οποία είχε συγχρονίσει σε βίντεο τη θέση και τις κινήσεις των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, το επίμαχο χρονικό διάστημα μεταξύ 14:56 και 15:06 της 7ης Μαρτίου 2021, αξιοποιώντας ανοιχτά δεδομένα, τα οποία εμπλουτίστηκαν στη συνέχεια με στοιχεία της δικογραφίας.

«Στη δίκη αναδείχθηκαν δύο βασικά ζητήματα», λέει ο κ. Συμεωνίδης. «Αρχικά, οι κατηγορούμενοι και οι συνάδελφοι τους που προσήλθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εισφέρουν σχετικά στοιχεία, αλλά αδυνατούν να τοποθετήσουν σε ορισμένο χώρο και χρόνο την “επίθεση που δέχτηκαν από ομάδα 30 ατόμων”. Επιπλέον, σε καμία στιγμή δεν προκύπτει ότι υπήρξε οργανωμένο πλήθος στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ήταν λίγα, διάσπαρτα άτομα και δεν καταγράφηκε καμία κίνηση κατά των αστυνομικών», σημειώνει ο ίδιος.

thebest.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ