Πε. Νοέ 30th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Ν. Σμύρνη: Πώς άδειασε τις θυρίδες τράπεζας η συμμορία των Κολομβιανών – Εφυγαν αθόρυβα με… αεροπλάνο

69
Neasmyrni

Ο 46χρονος Rafael Alexander Bermudez Gomez, ο Κολομβιάνος “υπαρχηγός” της τριάδας των δρυαστών της κινηματογραφικής διάρρηξης των 5 θυρίδων τράπεζας στη Νέα Σμύρνη, συνελήφθη στις 11 Απριλίου 2023, σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στη Σουηδία.
Όπως αναφέρει το thetoc.gr, οι Σουηδοί αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα ευρωπαϊκά εντάλματα αναζητήσεων και συλλήψεων αφορούν επίσης τον 46χρονο φερόμενο “αρχηγό” Jose Alejandro Bermudez Bolivar και τον 42χρονο αδερφό τους John Jairo Bermudez Bolivar, οι οποίοι αναζητούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως σε Σουηδία και Φιλανδία όπου έχουν δράσει με παρόμοιο τρόπο.

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας μετά από πολύμηνες έρευνες τον περασμένο Μάρτιο είχαν εξιχνιάσει την διάρρηξη που είχε συμβεί στις 8 Ιουλίου 2022 σε τραπεζικό κατάστημα της Νέας Σμύρνης. Οι δράστες είχαν ανοίξει 5 θυρίδες και είχαν αποσπάσει λεία που άγγιζε τις 50.000 ευρώ.

Τεστ… ασφαλείας σε τέσσερις τράπεζες
Τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, σε Μαρούσι, Κηφισιά, Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη, επισκέφτηκαν μετά την άφιξη τους στην Ελλάδα, οι τρείς κολομβιανοί διαρρήκτες. Πριν προχωρήσουν στο “χτύπημα” τους, φρόντισαν να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας σε διαφορετικές τράπεζες, για να επιλέξουν τον ευκολότερο στόχο. Αφού κατέληξαν στο υποκατάστημα της οδού 25ης Μαρτίου, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους.

Επί τρείς διαδοχικές ημέρες, παρακολουθούσαν την τράπεζα, χαρτογραφώντας λεπτομερώς τους χώρους του υποκαταστήματος, τον αριθμό των υπαλλήλων και τον τρόπο που λειτουργούσε το σύστημα ασφαλείας. Για να μην αφήνουν ίχνη, προχώρησαν στην ενοικίαση αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα προμηθεύτηκαν νέες, “επιχειρησιακές” τηλεφωνικές συνδέσεις.

Διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής
Σε διαφορετικό χρόνο, προς τρεις κατευθύνσεις, έφυγαν οι διαρρήκτες, αμέσως μετά το άνοιγμα των θυρίδων, το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου. Οι δράστες που φορούσαν μάσκα για τον κορονοϊο, μπήκαν διαδοχικά στο υποκατάστημα παριστάνοντας του πελάτες, μετά τις 09:30 το πρωί και αποχώρησαν μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι. Συναντήθηκαν σε σημείο, μακριά από την τράπεζα, έχοντας εντωμεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους.

Όση ώρα βρίσκονταν μέσα στο υποκατάστημα, κατάφεραν να προσπεράσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, φτάνοντας μέχρι τον χώρο του θησαυροφυλακίου. Άνοιξαν συνολικά 5 θυρίδες, από τις οποίες αφαίρεσαν κοσμήματα και χρυσαφικά, αξίας περίπου 50.000 ευρώ.

Οι διαρρήκτες έφυγαν με… αεροπλάνο
Την ίδια κιόλας ημέρα της διάρρηξης, πριν προλάβουν να ενημερωθούν οι αρχές για το “χτύπημα”, οι τρείς κολομβιανοί δράστες, είχαν φροντίσει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, με… αεροπορική πτήση για την Ισπανία. Εξίσου “αθόρυβα”, είχαν μπει στη χώρα μέσω Σερβίας, αρκετές ημέρες πριν την κλοπή.

Όπως διαπιστώθηκε από τα στελέχη της Ασφάλειας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δεν είχαν βάλει στο στόχαστρο μόνο ελληνικές τράπεζες, αλλά φαίνεται ότι εδώ και χρόνια είχαν “μεταφέρει” την παράνομη δραστηριότητα τους εντός Ευρωπαϊκών συνόρων.

Μεταξύ άλλων, οι Λατίνοι διαρρήκτες είχαν ανοίξει θυρίδες τραπεζών σε Ισπανία, Σουηδία και Φινλανδία, ενώ στο παρελθόν είχαν διαπράξει κλοπές σε διάφορα καταστήματα των Η.Π.Α. και του Καναδά.

Όσον αφορά το “χειρουργικά” εκτελεσμένο “χτύπημα” στη Νέα Σμύρνη, η εγκληματική οργάνωση είχε προχωρήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες με διαφορετική σύνθεση, σχεδόν πάντα όμως με τη συμμετοχή του 46χρονου “αρχηγού”, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους φυσικούς αυτουργούς της διάρρηξης.

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ