Πε. Σεπ 28th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου: Πέντε χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 104 νεκρούς

fotia-sto-mati
Neasmyrni

Τραγικές μνήμες ξυπνούν πέντε χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Η 23η Ιουλίου του 2018 έμμελε να αφήσει πίσω της 104 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σε μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες του σύγχρονου ελληνικού κράτους και δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως κατά τον 21ο αιώνα.

Λίγο πριν τις 17:00 της 23ης Ιουλίου 2018, η φωτιά που έβαλε ένας 65χρονος άνδρας για να κάψει ξερά χόρτα στο χωράφι του, στην περιοχή Νταού Πεντέλης, ξέφυγε από τον έλεγχό του.

Στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι έως και 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα μέσα στο επόμενο δίωρο που ακολούθησε, η φωτιά να κατέβει από τις πλαγιές του Πεντελικού όρους, να κατακάψει τα πάντα στο διάβα της και να καταλήξει στη θάλασσα.

Οι ενσύρματες επικοινωνίες της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικές ήταν οι επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων και του αριθμού έκτακτης ανάγκης 199, ενώ όπως αποδείχθηκε, υπήρξε έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αξιωματικών του σώματος.

«-Ρε καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια, γιατί δεν μπορεί να πιάσει;».

«-Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;».

Σε αυτές τις συνομιλίες καταδεικνύεται ότι τα στελέχη δεν είχαν πραγματική εικόνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς, πού εκδηλώθηκε, πόσα μέτωπα μαίνονταν, πόσο είχε εξαπλωθεί, αλλά και τις ακριβείς δυνάμεις που επιχειρούσαν.

Το χρονικό της τραγωδίας

Χρειάστηκε λιγότερο από 12 ώρες για να συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα ελληνικά χρονικά. Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Νταού Πεντέλης. Σε διάστημα μιας ώρας και 40 λεπτών δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ