Πε. Νοέ 30th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Τσίπρας για το κυβερνητικό πακέτο μέτρων: Aναρωτιέμαι αν βρήκανε λεφτόδεντρα

01bf5d86899f2ea438963a9a6285ecde L
Neasmyrni

«Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει αν η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμιμη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στον Alpha και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί εννέα μήνες άφησε την ακρίβεια να επελαύνει  – Χαρακτήρισε αναποτελεσματικές τις κυρώσεις για τη Ρωσία και ζήτησε την επαναξιολόγησή τους

Το επικείμενο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την ενέργεια, αλλά και τα επίπεδα της ακρίβειας σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA.

«Είναι μεγάλο το πακέτο;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε πως «αν είναι μεγάλο το πακέτο, αναρωτιέμαι αν βρήκανε λεφτόδεντρα ξαφνικά», εγκαλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι επί εννέα μήνες η ακρίβεια επελαύνει. Ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων, «ας δούμε τι θα φέρουνε και ας δούμε ποια είναι η λογική των μέτρων» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας αφενός ότι «δεν τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις» και αφετέρου ότι «αν αυτά τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση θα ποτίσει νέα λεφτόδεντρα», δηλαδή θα αυξηθεί το έλλειμμα «ή θα κόψει τα κλεφτόδεντρα», όπως είπε, με στόχο «να μειώσει αυτήν την αισχροκέρδεια».

Το «μείγμα» ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς του, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε πως πρέπει να υπάρχει ένας «συνδυασμός» που θα απεμπλέκει την τιμή της κιλοβατώρας του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, παράλληλα με την εφαρμογή πλαφόν στη χονδρική τιμή και «κόφτη» στην τιμή των παραγωγών. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, την οποία παρομοίασε με «τροχονόμο», ενώ χαρακτήρισε «έξω από κάθε λογική» το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν προσδιορίσει αριθμητικά τα υπερκέρδη, μολονότι «παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν», όπως είπε με φόντο την πρόσφατη επίσκεψή του στη ΡΑΕ, στην χονδρική τιμή. Υπό αυτό το πρίσμα, «πρέπει να δούμε το μηχανισμό που παράγει υπερκέρδη στην πηγή» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι είναι «λάθος η εθνική ενεργειακή πολιτική».

1_ABN9928

«Ηγεμονία» του δημοσίου στη ΔΕΗ

Τα βέλη της κριτικής του εκτοξεύτηκαν και προς τη ΔΕΗ, για την οποία υποστήριξε ότι «από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ λειτουργεί ως ιδιωτική εταιρία», ψέγοντας τους «παχυλούς μισθούς» του Προέδρου της επιχείρησης, αλλά και των υψηλόβαθμων στελεχών της. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως «τον επιβραβεύουμε που χρεοκοπεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ενώ υποστήριξε πως «είχαμε αφήσει μια εταιρία που δεν είχε αυξήσει ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς του ρεύματος». Στον αντίποδα, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το να «επαναφέρουμε το δημόσιο, το Δ στον τίτλο της ΔΕΗ. Δεν θα είναι τυπικό, θα είναι ουσιαστικό», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλώνοντας επιπλέον ότι το κόμμα του έχει επεξεργαστεί σχέδιο για την ανάκτηση της «ηγεμονίας» του δημοσίου στην εταιρία, χωρίς να αποκλείει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

«Υπαρξιακό πρόβλημα» η ρήτρα

Με αφορμή τη σημερινή κατάθεση τροπολογίας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «δεν είναι θέμα επιλογής» για μερίδα των καταναλωτών να μην την πληρώνουν, όπως για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι τζαμπατζήδες οι Έλληνες», αλλά πως πρόκειται για «υπαρξιακό πρόβλημα». Σε κάθε περίπτωση, «η ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει αν η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι νόμιμη» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απάντησε ως προς την ύπαρξή της στα συμβόλαια και επί των ημερών του ότι «δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός», παρότι η ρήτρα «υπήρχε ως νομικός όρος», αλλά δεν εφαρμόστηκε στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

1_ABN9925

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει αν προτρέπει τους πολίτες να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, «πρέπει η κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «ας φέρει μια παρόμοια, εμείς θα την ψηφίσουμε».

«Λογαριασμός όλης της τριετίας»

Με αφορμή το σποτ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κουμουνδούρου για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 15 Μαΐου, στο οποίο η συμμετοχή εκλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως «μια καμπάνια έχει ένα αλληγορικό περιεχόμενο» και συνέχισε, λέγοντας πως «δεν είναι ο λογαριασμός μόνο του ρεύματος, είναι ο λογαριασμός όλης της τριετίας» της κυβέρνησης, θέτοντας ως «μεγάλο πήχη» για το κόμμα του το «να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

«Ταμείο» στις 15 Μάϊου

Απαντώντας ως προς το ποσοστό συμμετοχής στην εσωκομματική κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση και με αυτήν στις διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής, «δεν μας είναι εύκολο να τον προσδιορίσουμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αφού πρόκειται για μια «διαδικασία για εμάς πρωτόγνωρη», η οποία «δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμη με την διαδικασία των άλλων των κομμάτων», όπως είπε. Στο πλαίσιο αυτό, «ας κάνουμε το ταμείο το βράδυ της 15ης Μαΐου», υποστήριξε.

1_ABN9902

Ως προς το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις διεθνείς εξελίξεις, αφού εξελίσσεται ένας «πόλεμος που δεν λέει να σταματήσει, με διαρκή την απειλή της γενίκευσής του», με αποτέλεσμα τη «ραγδαία αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας», όπως παρατήρησε. Για τη γειτονική χώρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε πως «επιμένει στην αναθεωρητική της λογική», φέρνοντας ως παράδειγμα τις υπερπτήσεις στη Λέσβο και το Αγαθονήσι, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «έχει μια στρατηγική που σχεδόν δίνει όλα στους συμμάχους μας», δηλαδή στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, «γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως την ίδια στιγμή που η Τουρκία το παίζει ουδέτερη» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε να τεθεί στον Πρόεδρο Μπάιντεν το ζήτημα προμήθειας της γειτονικής χώρας με αεροσκάφη F16.

«Η Γαλλία δεν έβγαλε κιχ»

Ως προς την κριτική του κόμματός του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, «εμείς δεν είπαμε να μην εξοπλιστεί η χώρα. Είπαμε να εξοπλιστεί επαρκώς, με εγγυήσεις ασφαλείας», τη στιγμή που «η Γαλλία δεν έβγαλε κιχ» για τις υπερπτήσεις, υπογράμμισε ο ίδιος. «Ο σύμμαχός σου δεν μπορεί να το παίζει δίπορτο, δεν μπορεί να είναι και με σένα και με αυτόν που σε απειλεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προβληματισμός για τις κυρώσεις

Ακόμη εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρατηρώντας πως «εάν οι κυρώσεις αντί να πλήττουν αυτόν, στον οποίο επιβάλλονται, πλήττουν αυτόν που τις επιβάλλει, πρέπει να επαναξιολογηθούν», προτάσσοντας, αντίθετα, μια πολιτική «που θα ξέρουμε τον τρόπο, με τον οποίο οι κυρώσεις θα χτυπούν».

Αν, τέλος, παραμένει στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, «ξέρετε γιατί επιμένω; Επιμένω γιατί με φοβίζει η επόμενη ημέρα» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση που «κινείται χωρίς να ενδιαφέρεται για την επόμενη ημέρα» και «μπορεί να αφήσει πίσω της συντρίμμια», όπως δήλωσε. Επικαλούμενος την κυβερνητική εμπειρία του, «θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η επόμενη ημέρα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ