Πε. Δεκ 7th, 2023

neasmyrnichannel.gr

DIGITAL CITIES

Smart lockers: Μια αναπτυσσόμενη αγορά με την ΕΛΤΑ Courier στην ουρά

51
Neasmyrni

Box Now, Skroutz, ACS είναι οι παίκτες που αυτή την στιγμή κινούν με ταχείς ρυθμούς την συγκεκριμένη αγορά ενώ τα βήματά της σε αυτή σχεδιάζει και η ΕΛΤΑ Courier

ΕΛΛΑΔΑ. Στροφή στις «έξυπνες παραδόσεις» κάνει το τελευταίο διάστημα η εγχώρια ταχυδρομική αγορά με τις εταιρίες ταχυμεταφορών και τους μεγάλους παίκτες του λιανεμπορίου να ενσωματώνουν στο δίκτυο τους σημεία αυτόματης παράδοσης / παραλαβής γνωστά και ως smart ή parcel lockers.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τόσο τα smart lockers που ξεκίνησαν να εγκαθίστανται εν μέσω πανδημίας, όσο και οι «παίκτες» που επενδύουν στην εν λόγω αγορά έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 4 πάροχοι που έχουν εγκαταστήσει σε ένα σημαντικό αριθμό αυτομαποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Για την ακρίβεια Box Now, Skroutz, ACS είναι οι παίκτες που αυτή την στιγμή κινούν με ταχείς ρυθμούς την συγκεκριμένη αγορά ενώ τα βήματά της σε αυτή σχεδιάζει και η ΕΛΤΑ Courier.

Το μεγαλύτερο δίκτυο μέχρι στιγμής ανήκει στην Box Now, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση της εταιρείας, το δίκτυο της Box Now αριθμεί αυτή τη στιγμή 1.400 σημεία όπου έχουν εγκατασταθεί συνολικά 45.000 θυρίδες και μόνο μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 400.000 παραδόσεις, με τον αριθμό να τριπλασιάζεται σε τριμηνιαία βάση. Σήμερα η γεωγραφική κάλυψη φθάνει στο 85% και την πληθυσμιακή στο 90% και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς η Box Now να διαθέτει 70.000 smart lockers σε 2.200 σημεία

Με ταχύτατους ρυθμούς κινείται και η ανάπτυξη των parcel lockers του Skroutz. Tα Skroutz Points φτάνουν πλέον τα 940 στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, τη Χαλκίδα, το Λουτράκι με τον συνολικό αριθμό των θυρίδων να φθάνει στις 15.237 θυρίδες. Στόχος στην περίπτωση του Skroutz είναι εντός του τρέχοντος έτους οι αυτόματες θυρίδες παράδοσης παραλαβής να φτάσουν τις 2.000 και να επεκταθούν και σε νέες πόλεις και περιφέρειες της χώρας.

Στην περίπτωση της ACS, τα smart lockers έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 120 σημεία στην Αττική με το πλάνο για τους επόμενους μήνες είναι ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 200. Πάντως, τα σχέδια της ACS δείχνουν να είναι πολύ πιο φιλόδοξα καθώς ο στόχος είναι στα επόμενα χρόνια ο αριθμός των σημείων να φθάσει στα 1.000.

Σε δοκιμαστική φάση βρίσκονται και τα smart lockers της ΕΛΤΑ Courier, με στόχο να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ; notopress

About The Author

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ